vervuiling?

Wat was ik blij met deze zomer. Niet bepaald een fraaie. Ik zie het aan opbrengst van mijn zonnepanelen die duidelijk achterloopt bij voorgaande jaren. Maar dat is niet bepaald de reden dat ik blij was. Ik kreeg namelijk de opdracht om de impact op het milieu uit te rekenen van twee grote Langedijker evenementen: de Beddenrace en de Lichtjesavond. Welk evenement geeft de minste vervuiling? Daar had ik wel even wat rekentijd voor nodig.

 

De Lichtjesavond is op 26 augustus. De deelnemende boten varen een rondje en komen langs het kwetsbare natuurgebied van de Oosterdel en eindigen bij de BroekerVeiling, waar ze zich hopeloos vastvaren. Veel oude schuiten varen met Lister plofmotoren. Die een roetuitstoot hebben van een slecht brandende open haard. Daarnaast hebben vele kleinere boten buitenboord twee-takt motoren met een wat schonere verbranding. Een enkel elektrische motor en sommigen kiezen het groene sop al kloetend of roeiend. Naast deze variaties is het de bedoeling om lichtjes aan boord te hebben. Het heet immers niet voor niets Lichtjesavond. Deze lichtjes krijgen hun stroom van accu’s of branden op olie of waxine. Daarnaast wordt de boot opgeleukt met versieringen als vlaggetjes, ballonnen uit Action-achtige winkels. De meeste van deze eenmalige rommel wordt geproduceerd door Chinese kinderhandjes en worden met grote oceaanstomers naar Rotterdam gevaren. Gelukkig hebben veel deelnemers de moeite genomen om zich uit te dossen in de meest uiteenlopende carnavaleske outfits, wat weer een autoritje (heen en terug) naar kledingverhuur Maskerade in Heerhugowaard vergt. Ook luide muziek installaties worden aan boord gesleept om het geheel te completeren. Om de deelnemers enthousiast te houden worden gekoelde alcoholische dranken uit elektrische koelboxen geserveerd. Het valt anders niet mee om te blijven zwaaien en feesten op deze onofficiële gayparade. De BroekerVeiling is het stralende middelpunt van dit evenement met honderden gezellige gloeilampen. Hiervoor is een zwaardere elektra-aansluiting nodig. Dan vergeten we bijna de bezoekers die met auto’s en elektrische fietsen aankomen rijden en zich vergapen aan al dat moois.

 

Kan dit evenement concurreren met de bijna tot Olympische sport verheven Beddenrace? Want hier worden een dag later de stalen bedden voortbewogen door louter spierkracht. De deelnemers die voor de fun of een goed doel hun rondjes afwerken hebben hun bedden en zichzelf vaak ludiek versierd met dezelfde plastic rommel als bij de boten. En dan hebben we nog de tijdelijke feesttent, podium, bar, muziekinstallatie, kermisattracties, springkussens en dergelijke. En worden dit jaar wel de drankbekers apart opgehaald en gerecycled?

 

Al die CO2 uitstoten, bezoekersaantallen, auto- en vaarkilometers, directe en indirecte toerekeningen, bierconsumptie, wegwerpbekers enzovoorts geven een lagere milieu impact voor…. de Beddenrace!

Dirk Duurzaam

Vergeten we nog bijna een andere Langedijker evenement: De vrijmarkt in Broek. Deze markt is zelfs duurzaam te noemen! Oude spullen krijgen een nieuwe eigenaar en worden niet weggegooid. Er hoeven dus geen nieuwe spullen te worden geproduceerd. Dat scheelt grondstoffen en energie. Kijk, op zo’n evenement mag je best eens een lichtje schijnen.

 

Dirk Duurzaam