december kerstverlichting

Het is weer december. De gezelligste maand van het jaar, zeggen ze. Zucht. Zeg maar de meest energieverspillende maand van het jaar. Ik weet het. Alles wat ik nu ga schrijven komt azijnpisserig over en versterkt de positieve kerstgedachte niet. Maar gezelligheid kent haar prijs.

 

Daar opeens staan ze weer in de vensterbank, uit de kerstspullendoos van zolder, de elektrisch aangedreven kerstkandelaar met zeven lichtjes. Een trapje van nepkaarsen. Sfeervol warmwit licht voor de voorbijgangers. Het is een plaag. Overal verschijnen ze in grote getale tussen de geraniums. Elke straat is het weer raak. Van Bohan-gebied tot Dorpsstraat. ‘Numero-fielig’ als ik ben, heb ik de sterke neiging om ze te gaan tellen. ’s Avonds op het fietsje door het dorp. Je schrikt er van. Er pronkt zeker om de vijf huizen zo’n kandelaar voor een Langedijker raam. Maar het kan nog veel erger. In no-time verschijnen er in en om de huizen verlichte kerstbomen, mannen, sleeën, sterren, slingers en andere kerstverlichts-ongein. Er brandt nu zoveel licht in en om het huis dat de straatverlichting wel uit kan.

 

Langedijk heeft welgeteld 10.960 huishoudens en nog een flink aantal bedrijven, winkels, kantines, kerken en andere instellingen. De extra kerstlampjes zijn al snel 100 Watt per huishouden. En bij bedrijven een veelvoud hiervan. Dan hebben we het alleen voor Langedijk al snel over een extra elektraverbruik van zo’n 10.000 kWh per dag. Deze verplichte gezelligheidsperiode, met Sky Radio non stop aan, duurt een hele maand. Dan komen we gewoon aan 300.0000 kWh extra verbruik in december. Dat is 106.762 kg CO2 uitstoot en daarvan kun je maar liefst 85 huishoudens een jaar lang van elektra voorzien!

 

Nu denkt u misschien heel aardig allemaal Dirk, en nu? Geen sfeerverlichting, geen gezelligheid? Of de lampjes vervangen door Chinese LED-strips? Alleen maar kaarsen laten branden (met de bijbehorende fijnstof). Verlichting op een tijdschakelaar? Nee, zegt Dirk. We gaan het rigoureuzer aanpakken en wel op mondiale schaal. Het had zomaar een maatregel op de Klimaattop in Parijs kunnen zijn. In het land aan de overzijde van de oceaan doen heel wat mensen het al: “Christmas in July”. Kerst in de zomer dus. Dirk DuurzaamEn waarom ook niet. Dat scheelt een hoop. In plaats van je gele Speedo, zit je lekker in je nieuwe kerstzwembroek op het strand van Bergen aan Zee. Onder een kerstparasol en kerstkoelbox naast je. Wat wil je nog meer?

 

Dirk

 

P.S. Hier komt ‘ie dan (houd even een teiltje bij hand): fijne duurzame feestdagen gewenst!