afval scheiden

Mijn naam is Dirk. Hollandser kan bijna niet. Ik kan het ook niet helpen. Nou, ja of ik had natuurlijk Jan, Piet of Klaas kunnen heten. Dirk dus, aangenaam. Duurzaam ook trouwens. Niet voor niets.

 

Ik heb in Langedijk een missie, een opdracht. Alles wat ik doe of zeg, dient, zeg maar het hogere duurzame doel. Ter ere aan Langedijk. Ter ere aan de mensheid. Maar het valt het altijd niet mee om de wereld te verbeteren. Gemakzucht, desinteresse, ledigheid, commercie loert overal!

 

Lees ik dat een groep van 100 enthousiastelingen 100 dagen 100% afval gaan scheiden. En dat in 29 gemeenten. Langedijk scheidt ook graag mee. Kijk, dan gaat mijn duurzame hart sneller kloppen. Ik ben ook van het scheiden. Van scheiden krijg ik een glimlach op de kaken. Theezakjes ontleed ik met plezier in vier bruikbare grondstoffen. Het kleine kartonnetje gaat bij het oud papier, het touwtje bij het restafval, het zakje met thee gaat bij het gft-afval en het nietje peuter ik met gevaar van een brekende nagel uit het kleffe zakje vandaan. Dit stukje metaal gaat keurig bij het oud ijzer. Kijk dat is scheiden in optima forma. Maar het kan nog beter, veel beter. Ooit aan losse thee gedacht? Ha! Dan heb je louter en alleen gft-afval. Oké, oké, losse thee heeft ook een verpakking. Tuurlijk. Het heet dan wel losse thee, maar het zit altijd ergens in. Anders wordt het ook weer zo’n bende.

 

Kijk, stel dat straks iedereen meedoet en de we gewoon 100% gaan scheiden. Is er geen afval meer, maar alleen bruikbare grondstoffen. Kan de afvalcentrale van de HVC in Dirk DuurzaamAlkmaar gewoon dicht! Over en sluiten. Geen (gefilterde) vieze rook meer uit de schoorsteen, geen vervuiling. Niets. Geweldig! Maar eh, wacht. Hoe gaan ze dan de huizen en bedrijven verwarmen die nu aangesloten zijn op de stadsverwarming van de HVC? Morgen, toch maar eens bellen met de HVC.

 

Dirk Duurzaam