In de vorige editie van de Millennium Marathon wilde Nishi Tromp van Easy Stitch meer weten over de eerlijke mode van Sari Fair Fashion. Atie Bruin gaat daar graag op in.

Foto Sari Fair FashionMode met meerwaarde, dat is het uitgangspunt van Sari Fair Fashion. Dat is een keten van zeven zelfstandige winkels verspreid over Nederland met dezelfde uitgangspunten. Atie Bruin: “In de eerste plaats moeten onze producten mooi zijn. Onze doelgroep, die vooral uit vrouwen bestaat, vindt dat belangrijk. Maar zij willen ook eerlijke mode. Dat wil zeggen dat het product duurzaam moet zijn. Het productieproces mag geen schade aan mens en milieu veroorzaken. Ook moet het fair trade zijn. Dat houdt in dat de producent een vergoeding krijgt die hem in staat stelt eten en onderdak te betalen, dat er geen sprake is van kinderarbeid, dat er menswaardige arbeidsomstandigheden zijn en dat het productieproces niet leidt tot schade aan de gezondheid. Pas als aan al die voorwaarden is voldaan, verkopen wij het. Sari staat immers voor Samenwerken Aan Rechtvaardige Import.”

In Langedijk bestaat de eerlijke modewinkel ongeveer zestien jaar. Wat begon in de keuken van een van de oprichters, is inmiddels uitgegroeid tot een prachtige winkel aan de Dorpsstraat. “Met een dozijn vrouwelijke vrijwilligers runnen we de zaak, het stichtingsbestuur is eindverantwoordelijk voor de gang van zaken. Onze producten zijn gecertificeerd volgens de Global Organic Textile Standard. We kopen in via een aantal geselecteerde inkopers. Zij kijken kritisch naar de afkomst en het gebruikte materiaal. Onze klanten kunnen er verzekerd van zijn dat ze eerlijke producten kopen. Dat geldt zowel voor onze kleding als de accessoires. Het is overigens niet alleen ethisch verantwoord, maar vooral ook mooi en exclusief. Je betaalt meer dan bij de grote concerns. Maar je koopt wel een in alle opzichten prachtig product waarvan slechts enkele exemplaren zijn gemaakt. Naast de verkoop in de winkel zoeken we de klant ook op. Twee maal per jaar houden we een beurs op locatie waar men kennis kan maken met onze kleding en accessoires.”

Atie stelt Wilfred de Wit van Wilfredo’s Kitchen de volgende vraag: “Wat heeft je doen besluiten om vooral lokale biologische producten te gebruiken?”