In de vorige editie van de Millennium Marathon vertelde Charlotte Leegwater over haar passie voor verantwoord voedsel. Zij vroeg zich af hoe De Kleine Ark hier mee omgaat.
Foto-De-Kleine-Ark

De Kleine Ark is opgericht door ouders die een veilige woon- en werkplek wilden realiseren voor hun verstandelijk gehandicapte kinderen. Daarvoor werd in 2001 een woonboerderij aangekocht, die in twee jaar tijd compleet werd verbouwd. Sinds 2003 wonen er acht jong volwassenen. Zij worden begeleid door een handvol professionals. Die bieden de bewoners de benodigde zorg en dagelijkse ondersteuning. Ook is een trouwe groep vrijwilligers met regelmaat op De Kleine Ark. De woongemeenschap ligt aan de rand van Oudkarspel. Bij het pand hoort onder meer een grote biologische tuin, ruimte voor kleinvee, een bakkerij, een atelier en een werkplaats. De gekweekte groente, eieren, keramiek en vilt worden ter plaatse verkocht. Er is een pottenbakkerij en er wordt gekloofd haardhout geleverd. De werkzaamheden bieden de bewoners een zinvolle en leerzame dagbesteding. Ook is er ruimte voor niet-bewoners om op De Kleine Ark te komen werken. “Samen wonen, werken en leven staat bij ons centraal”, aldus coördinator Marit Aardema. “Ons uitgangspunt is dat wij onze bewoners beschouwen als een volwaardig individuen met een instrumentele belemmering. Net als elk ander mens, hebben zij allemaal een toekomst. Wij begeleiden hen daarin op basis van gelijkwaardigheid, dienstbaarheid en tegenwoordigheid van geest; de basis van de heilpedagogie. Dat betekent onder meer dat wij kritisch omgaan met de beschikbare middelen. We verbouwen zelf verschillende groenten, de kippen scharrelen hun eigen kostje bij elkaar en het meel komt van de lokale bakker. Het is een combinatie van puur natuur, liefde en toewijding met als extra toevoeging zonnekracht! Het is niet allemaal eigen kweek wat we eten. Sommige producten kopen we gewoon in de plaatselijke supermarkt. Maar wij gaan bewust om met dat wat de natuur ons biedt. Dat proef je, kan ik je verzekeren. We horen dat vaak genoeg van de mensen die onze producten afnemen.”

Marit stelt bakker Frank Rood de vraag hoe hij als ambachtelijke bakker invulling geeft aan duurzaamheid en fairtrade.