Gorgora bomen plantenDe kale heuvels rond het dorp Gorgora in Ethiopie zien er voortaan weer groen uit. Dat komt omdat in overleg met de lokale bestuurders een geschikte plek is gevonden om jonge boompjes te planten. Om het wegspoelen van vruchtbare grond tijdens de regentijd tegen te gaan, zijn van de aanwezige stenen muurtjes gestapeld.

Om dit project kans van slagen te geven, zijn de woekerende lantana’s verwijderd. Het vee laat deze plant staan vanwege de brandharen en de giftige bessen. Bij lokale telers zijn er meer dan 500 bomen gekocht en geplant. Komende maanden houden de dorpbewoners de aanplant in de gaten, eventueel geven ze de beplanting extra water.

Het planten van jonge bomen is niet voldoende om de erosie te stoppen. Immers, veel bomen worden illegaal gekapt om het hout te gebruiken om te koken. Daarom zijn er

plannen voor de introductie van Solar cooking. Daarmee wordt gekookt met behulp van zonne-energie. Een ideale oplossing voor een continent waar de zon overvloedig schijnt.