de juiste keu, geduld

de juiste keu en passie voor het spel

 Jeroen van den Berg van de Broekerveiling vroeg zich af of biljartlegende Dirk Snip zich ook actief bezighoudt met het milieu?

Biljart mag dan vooral door mannen op leeftijd worden beoefend, de sport gaat wel degelijk met zijn tijd mee. Het klassieke biljart was een energievreter omdat het speelveld verwarmd moet worden. Maar moderne technieken zorgen voor aanmerkelijke besparingen.

Dirk Snip uit Langedijk is een bekende naam in de biljartsport. Wat op jonge leeftijd begon als hobby, groeide de afgelopen veertig jaar uit tot beroep. De passie voor de sport bleef, maar de tijd van 400 caramboles in een speelbeurt zijn geweest. Daarvoor oefent hij te weinig. Want biljarten is een kwestie van inzicht, ervaring en veel oefenen. Vroeger gebeurde dat in het plaatselijke café, tegenwoordig vooral thuis. Dirk levert daarvoor alle benodigdheden en onderhoudt complete biljarts. Daarnaast grossiert hij in uiteenlopende sportprijzen als glazen, lintjes, vaantjes, herinneringsborden en bekers.
Je kunt stellen dat Dirk van zijn hobby zijn beroep heeft gemaakt. Bovendien heeft hij de biljartsport naar een hoger niveau weten te tillen. Hij organiseerde grote wedstrijden met internationale deelnemers, biljartevenementen  met speciale licht- en geluidseffecten en introduceerde  toernooien voor geestelijk gehandicapten. Zijn oliebollentoernooi in de laatste dagen van het jaar trekt elk jaar vele deelnemers.

Het biljart heeft voor hem geen geheimen meer. De vraag rijst wat afgelopen jaren is gewijzigd in die sport? Op het oog niets, maar onder, op en boven het groene laken heeft zich een revolutie afgespeeld. Snip: “Het dragende deel van een biljart is traditioneel gemaakt van massief hardhout. Dat wordt voorzien van een verwarmingselement, afgedekt door platen leisteen en een strakgespannen laken. Daarop lopen de ballen en daarboven schijnt licht. Om goed te biljarten, moeten al die zaken aan verschillende eisen voldoen. Het leisteen moet een bepaalde temperatuur hebben, de ballen moeten perfect rond zijn en het licht mag geen schaduw op het speelveld werpen. Voorheen werd de leisteen verwarmd met een gloeidraad. Het duurde uren voor het biljart op temperatuur was. Tegenwoordig worden daarvoor dunne matjes met koperdraad en een digitale thermostaat gebruikt. Dat scheelt ruim de helft aan energiekosten.

Ivoren biljartballen zijn al jaren collectors items, de kern bestaat tegenwoordig uit onder zeer hoge druk geperst papier gaat met een keiharde coating. En de lampen boven de tafel zorgen voor perfect licht. LED-lampen zijn daar nog niet geschikt voor, dat is wellicht de volgende fase. Maar uit deze ontwikkelingen blijkt dat ook een klassieke sport als biljart met zijn tijd meegaat.”

Dirk Snip vraagt zich af wat er gebeurt met de restproducten en restmaterialen van bakkerij Jonker.