IMG_9880Tijdens het vijftiende Indian Summer Festival zijn bijna 60.000 lege bekers opgehaald. Daar waren 80 vrijwilligers van Bekerstreet bij betrokken. In de stands scheidden zij de verschillende bekers. Die werden door vele honderden – vaak jeugdige – bezoekers ingeleverd. Per 30 bekers leverde dat een tegoed van € 2,60 op.

De 25.000 bezoekers van het tweedaagse festival konden hun lege bekers kwijt bij een van de drie verzamelpunten. In deze Bekerstreets werden de bekers gescheiden in composteerbare en afbreekbare bekers. In ruil voor 30 ingeleverde bekers werd € 2,60 teruggestort. Veel jonge bezoekers maakten er een sport van om zoveel mogelijk bekers te verzamelen. Op die manier haalden zij soms ruim honderd euro aan credits op! Bekerstreet richt zich niet alleen op het inzamelen van lege bekers, maar brengt actief de Millenniumdoelen onder de aandacht, waaronder een duurzaam milieu.

Actieve aanpak

“De organisatie van het festival heeft lang getwijfeld over invoering van statiegeld voor gebruikte bekers. Er waren dit jaar enkele veranderingen, waaronder een nieuw terrein. Op het laatste moment is toch nog gekozen voor inzamelpunten. Die zijn traditioneel bezet door vrijwilligers. Bellenblazende Bekerstreetboys en een Greenteam wezen de festivalgangers daar op. Ook hebben we de bezoekers gevraagd naar hun mening over inzamelen of invoeren van statiegeld. De uitslag is duidelijk: iets meer dan de helft van de ondervraagden kiest bewust voor inzamelen! Dat nemen we mee naar de organisatie van het festival”, aldus Peter Valbracht namens Millenniumgemeente Langedijk.

IMG_0102 IMG_0152 IMG_0186   IMG_0258